Banja Sirca

Sing up!

Iako bez ikakvih uslova za banjanje, Sirčanska banja kod Kraljeva i ovog leta puna je gostiju. Kraj šumskih izvora sumporovite vode iskopane su rupe u kojima se kostobolni kupaju i mažu blatom.

  • Iako umesto banjskog kupatila ima samo dva betonska bazenčića i jednu omanju baru - blatište sa sumporovitom vodom i blatom u Sirčanskoj banji letos se banjalo nekoliko hiljada gostiju što je najmanje dvostruko više nego u glasovitim kraljevačkim banjama.

Štaviše, zbog nedovoljno mesta u bazenima, neki meštani, kao stalni gosti, od kuće su dopremili 24 stare kade koje napune lekovitom vodom i - banjaju se do mile volje. A, pošto nema ni drugih banjskih kapaciteta i sadržaja, onima koji ne vole da putuju, nekolicina vikendaša za najviše 200-300 dinara nudi „apartmanski“ smeštaj u svojim vikendicama.

  • Zato Sirčansku banju posećuju uglavnom „dnevni“ gosti, ponajviše Kraljevčani koji ovde dolaze svojim kolima, ili taksijem - grupno i po ceni prevoza u gradskom saobraćaju. Letos, na malenom banjskom platou u brdima, svakoga dana tiskalo se po stotinak ljudi, od kojih se neki redovno banjaju i - usred zime! Tada kupači napune kade vodom, a onda ispod nalože vatru i brčkaju se kao u kupatilu!
  • Dolazim već petnaestak godina, svakog leta po nedelju-dve i, da vidite, pomaže mojoj kostobolji, miran sam do idućeg leta. Sad sam se navikao, pa ne mogu bez ove vode i blata - priča Aleksandar Smorodski, vitalni sedamdesetogodišnjak iz Kraljeva.

Slično govore i Milanka Vukojević, Jagoda Jorgić i Živojin Jevtović, sve šezdesetogodišnjaci iz Kraljeva, što nedvosmisleno ukazuje na kategoriju posetilaca i njihove zdravstvene tegobe.

  • Pošto je poreklom iz ovog kraja, Beograđanin Milašin Stefanović (70) odavno zna za lekovitu Sirčansku banju, ali je tek letos prvi put došao da se banja i „blati“. Ne toliko zbog bolesti, koliko da se relaksira i da održi, za njegove godine inače zdravo i vitalno telo:
  • Mnoge sam priče i čudesa slušao o lekovitosti ove banje, pa sam došao i da se lično uverim - kaže Milašin dok mu se od naslaga blata jedva nazire lice.

I tako dok se mit o Sirčanskoj banji i stručno ne dokaže, priča o njenoj začuđujućoj lekovitosti prenosi se - od usta do usta.